OSMANİYE YEMEKLERİ
Bütün malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine temiz bir tülbent ya da ince bir bez dikkatlice serilir. Tülbentin üzeri her tarafı eşit olacak şekilde un serpilerek kapatılır. Yani tirşik çorbasının mayalanma evresine geçebilmesi için tülbent ya da ince bez ve un ile hava almaması için bir kapak oluşturulur. Kazanın kapağı kapatılır. Yoğurt mayalama işleminde yapılan uygulama gibi tirşik kazanının her tarafı tamamiyle battaniye gibi kalın bir örtüyle iyice sarılır. Bu halde hiç açmadan yaklaşık 15 saat kadar bekletilir. Ve kazanın kapağı açılarak tülbent ve üzerindeki hamurlaşmış un birlikte alınır, bu çorbaya un kesinlikle katılmaz. Eğer her şey yolunda gitmişse tirşik yaprakları sararmış gibi görünmelidir. Artık çorbamızı pişirebiliriz. |
Mayalanma süresi biten tirşik çorbasını orta ateşte 3 - 4 saat belki biraz daha fazla kaynatmalıyız. Arasıra dikkatli bir şekilde köpüğü alınıp atılmalıdır. Pişme süresi de sona erdikten sonra tuzu ilave edilir ve ocaktan indirilerek sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir. Yöremizde tirşik çorbası genellikle bulgur pilavı veya kısır ile beraber yenir. AFİYET OLSUN |
TİRŞİK HAKKINDA DOĞRULAR ve YANLIŞLAR | |
Tirşik gerçekten mide ve barsak rahatsızlıklarına çok iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, güç kuvvet verir. Hazmı kolaydır ve hazımsızlık çekenlere özellikle tavsiye edilir. Bu yüzden tirşiğin diğer adı Andırın Doktoru'dur. | Ama ne varki eline kalemi alan, tirşik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanlar da bir şeyler yazmış, ve malesef bu tarifler resmi sitelerde dahi yer almışlardır. Eğer Tirşik o tariflere göre yapılacak olursa, ya zehirler, ya da ağız ve boğaz tahrişi yapar |
İşte o yanlış tariflerin en yaygın olarak kullanılanı | AMAN DİKKAT! |
Malzemesi :
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
|
Tirşik zehirli bir bitkidir. Gerekli şartlara uyulmadan yapılırsa sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Çiğ olarak kesinlikle yenmemelir. Ve bazı kaynaklarda soğan ve yağ ile kavrulup yenebileceği şeklinde tariflere de raslanılmıştır ama kesinlikle yanlıştır ve tarifi yapan asla tirşiği tanımamıştır, diğer pancar yaprağı türlerinden biri zannederek hayali bir tarif vermiştir. Bu nedenle internet üzerinden bir yemek tarifini araştırırken farklı kaynakları da inceleyiniz. İlk bulduğunuz tarifi uygulamayınız. Site ciddi görünse de yazarı eksik bilgi sahibi olabilir. Gıda konusunda çok dikkatli hareket edilmesi sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemlidir. |
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler | |||
(meşhur) TİRŞİK
|
Kızartmalar
|
Turşu çeşitleri
|
Soğanlı börek
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder