Site Dilini Değiştir

11 Aralık 2013 Çarşamba

TİRŞİK NEDİR TİRŞİK NASIL YAPILIR RESİMLİ ANLATIM

OSMANİYE YEMEKLERİ  
TİRŞİK Nasıl yapılır?
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
       Tirşik çorbası Osmaniye ve çevresinde çok sevilerek tüketilen bir çorbadır. Yapımı biraz zahmetlice olsa da, biraz özen gerektirse de yöre halkının damak tadına hitap ettiği için zevkle yapılan bir çorba çeşitidir.
       Ancak Bu meşhur çorba yanlış tariflere uyularak yapılırsa şifa yerine ölümle sonuçlanabilecek vahim durumlar doğurabilir. Sizlere burada tirşik çorbasının nasıl yapılması gerektiğini adım adım anlatacağız. Verdiğimiz tarife uyarsanız afiyetle yiyeceğiniz nefis bir çorba yapmış olursunuz.

Malzemeler
Çorba için:
1 kilo Tirşik pancarı
1 Kase döğme
1 kase nohut
2 litre koyu ayran
3 litre sıcak su

Mayalanması için:
Yarım kilo un ve
temiz bir tülbent
Tirşik çorbasınınYapılışı
       Tirşik yaprakları bir kesme tahtası üzerinde marul demeti haline getirilmiş şekilde  tutularak ince ince kıyılır. Eğer tirşik pancarının yapraklarının sapları taze ise onlar da kıyılarak diğerlerine ilave edilir, iyice yıkanır.
        Bütün malzemeleri alabilecek büyüklükte bir kazan seçilmelidir. Hatta kazan biraz büyükçe olursa kaynama sırasında ani kabarmalarda taşması önlenmiş olur.
        Kazan içerisine 1 kase nohut (az haşlanmış), 1 kase döğme (aşurelik buğday) ve 2 litre eşkimiş koyu ayran ve 3 litre kadar el dayanabilecek sıcaklıkta su ve üzerine kıyılmış tirşik yaprakları ilave edilir.
        Bütün malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine temiz bir tülbent ya da ince bir bez dikkatlice serilir. Tülbentin üzeri her tarafı eşit olacak şekilde un serpilerek kapatılır. Yani tirşik çorbasının mayalanma evresine geçebilmesi için tülbent ya da ince bez ve un ile hava almaması için bir kapak oluşturulur.
       Kazanın kapağı kapatılır. Yoğurt mayalama işleminde yapılan uygulama gibi tirşik kazanının her tarafı tamamiyle battaniye gibi kalın bir örtüyle iyice sarılır.
       Bu halde hiç açmadan yaklaşık 15 saat kadar bekletilir. Ve kazanın kapağı açılarak tülbent ve üzerindeki hamurlaşmış un birlikte alınır, bu çorbaya un kesinlikle katılmaz. Eğer her şey yolunda gitmişse tirşik yaprakları sararmış gibi görünmelidir.
       Artık çorbamızı pişirebiliriz.
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
       Mayalanma süresi biten tirşik çorbasını orta ateşte 3 - 4 saat belki biraz daha fazla kaynatmalıyız. Arasıra dikkatli bir şekilde köpüğü alınıp atılmalıdır. Pişme süresi de sona erdikten sonra tuzu ilave edilir ve ocaktan indirilerek sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
      Yöremizde tirşik çorbası genellikle bulgur pilavı veya kısır ile beraber yenir.

                     AFİYET OLSUN

TİRŞİK HAKKINDA DOĞRULAR ve YANLIŞLAR
       Tirşik gerçekten mide ve barsak rahatsızlıklarına çok iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, güç kuvvet verir. Hazmı kolaydır ve hazımsızlık çekenlere özellikle tavsiye edilir. Bu yüzden tirşiğin diğer adı Andırın Doktoru'dur.        Ama ne varki eline kalemi alan, tirşik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanlar da bir şeyler yazmış, ve malesef bu tarifler resmi sitelerde dahi yer almışlardır. Eğer Tirşik o tariflere göre yapılacak olursa, ya zehirler, ya da ağız ve boğaz tahrişi yapar
İşte o yanlış tariflerin en yaygın olarak kullanılanı AMAN DİKKAT!
Malzemesi :
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
       Tirşik zehirli bir bitkidir. Gerekli şartlara uyulmadan yapılırsa sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Çiğ olarak kesinlikle yenmemelir. Ve bazı kaynaklarda soğan ve yağ ile kavrulup yenebileceği şeklinde tariflere de raslanılmıştır ama kesinlikle yanlıştır ve tarifi yapan asla tirşiği tanımamıştır, diğer pancar yaprağı türlerinden biri zannederek hayali bir tarif vermiştir.
       Bu nedenle internet üzerinden bir yemek tarifini araştırırken farklı kaynakları da inceleyiniz. İlk bulduğunuz tarifi uygulamayınız. Site ciddi görünse de yazarı eksik bilgi sahibi olabilir. Gıda konusunda çok dikkatli hareket edilmesi sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemlidir.
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder