Site Dilini Değiştir

11 Aralık 2013 Çarşamba

TİRŞİK NEDİR TİRŞİK NASIL YAPILIR RESİMLİ ANLATIM

OSMANİYE YEMEKLERİ  
TİRŞİK Nasıl yapılır?
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
       Tirşik çorbası Osmaniye ve çevresinde çok sevilerek tüketilen bir çorbadır. Yapımı biraz zahmetlice olsa da, biraz özen gerektirse de yöre halkının damak tadına hitap ettiği için zevkle yapılan bir çorba çeşitidir.
       Ancak Bu meşhur çorba yanlış tariflere uyularak yapılırsa şifa yerine ölümle sonuçlanabilecek vahim durumlar doğurabilir. Sizlere burada tirşik çorbasının nasıl yapılması gerektiğini adım adım anlatacağız. Verdiğimiz tarife uyarsanız afiyetle yiyeceğiniz nefis bir çorba yapmış olursunuz.

Malzemeler
Çorba için:
1 kilo Tirşik pancarı
1 Kase döğme
1 kase nohut
2 litre koyu ayran
3 litre sıcak su

Mayalanması için:
Yarım kilo un ve
temiz bir tülbent
Tirşik çorbasınınYapılışı
       Tirşik yaprakları bir kesme tahtası üzerinde marul demeti haline getirilmiş şekilde  tutularak ince ince kıyılır. Eğer tirşik pancarının yapraklarının sapları taze ise onlar da kıyılarak diğerlerine ilave edilir, iyice yıkanır.
        Bütün malzemeleri alabilecek büyüklükte bir kazan seçilmelidir. Hatta kazan biraz büyükçe olursa kaynama sırasında ani kabarmalarda taşması önlenmiş olur.
        Kazan içerisine 1 kase nohut (az haşlanmış), 1 kase döğme (aşurelik buğday) ve 2 litre eşkimiş koyu ayran ve 3 litre kadar el dayanabilecek sıcaklıkta su ve üzerine kıyılmış tirşik yaprakları ilave edilir.
        Bütün malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine temiz bir tülbent ya da ince bir bez dikkatlice serilir. Tülbentin üzeri her tarafı eşit olacak şekilde un serpilerek kapatılır. Yani tirşik çorbasının mayalanma evresine geçebilmesi için tülbent ya da ince bez ve un ile hava almaması için bir kapak oluşturulur.
       Kazanın kapağı kapatılır. Yoğurt mayalama işleminde yapılan uygulama gibi tirşik kazanının her tarafı tamamiyle battaniye gibi kalın bir örtüyle iyice sarılır.
       Bu halde hiç açmadan yaklaşık 15 saat kadar bekletilir. Ve kazanın kapağı açılarak tülbent ve üzerindeki hamurlaşmış un birlikte alınır, bu çorbaya un kesinlikle katılmaz. Eğer her şey yolunda gitmişse tirşik yaprakları sararmış gibi görünmelidir.
       Artık çorbamızı pişirebiliriz.
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
       Mayalanma süresi biten tirşik çorbasını orta ateşte 3 - 4 saat belki biraz daha fazla kaynatmalıyız. Arasıra dikkatli bir şekilde köpüğü alınıp atılmalıdır. Pişme süresi de sona erdikten sonra tuzu ilave edilir ve ocaktan indirilerek sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
      Yöremizde tirşik çorbası genellikle bulgur pilavı veya kısır ile beraber yenir.

                     AFİYET OLSUN

TİRŞİK HAKKINDA DOĞRULAR ve YANLIŞLAR
       Tirşik gerçekten mide ve barsak rahatsızlıklarına çok iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, güç kuvvet verir. Hazmı kolaydır ve hazımsızlık çekenlere özellikle tavsiye edilir. Bu yüzden tirşiğin diğer adı Andırın Doktoru'dur.        Ama ne varki eline kalemi alan, tirşik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanlar da bir şeyler yazmış, ve malesef bu tarifler resmi sitelerde dahi yer almışlardır. Eğer Tirşik o tariflere göre yapılacak olursa, ya zehirler, ya da ağız ve boğaz tahrişi yapar
İşte o yanlış tariflerin en yaygın olarak kullanılanı AMAN DİKKAT!
Malzemesi :
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
       Tirşik zehirli bir bitkidir. Gerekli şartlara uyulmadan yapılırsa sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Çiğ olarak kesinlikle yenmemelir. Ve bazı kaynaklarda soğan ve yağ ile kavrulup yenebileceği şeklinde tariflere de raslanılmıştır ama kesinlikle yanlıştır ve tarifi yapan asla tirşiği tanımamıştır, diğer pancar yaprağı türlerinden biri zannederek hayali bir tarif vermiştir.
       Bu nedenle internet üzerinden bir yemek tarifini araştırırken farklı kaynakları da inceleyiniz. İlk bulduğunuz tarifi uygulamayınız. Site ciddi görünse de yazarı eksik bilgi sahibi olabilir. Gıda konusunda çok dikkatli hareket edilmesi sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemlidir.
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek

KOLAY İÇLİKÖFTE TARİFİ RESİMLİ ANLATIM

İÇLİ KÖFTE TARİFİ 
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/kolay-iclikofte-tarifi-resimli-anlatim.html
İÇLİ KÖFTE

Malzemeler
500 gram yarım yağlı kıyma
250 gram yağsız kıyma
3 adet irice soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
500 gram ince bulgur
tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/kolay-iclikofte-tarifi-resimli-anlatim.html
       • 500 gram yağlı kıyma ve ince kıyılmış soğan, öceden ısıtılmış iki yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte orta hararetli ocakta hafifçe kavrulur. Ocaktan alınmadan hemen önce, tuz, karabiber, pulbiber, ince kıyılmış maydanoz ve bir tutam kimyon ilave edilerek karıştırılır. Ocaktan alınan köfte içi yayvan bir kapta soğumaya bırakılır.         • 500 gram ince bulgur (köftelik bulgur veya simit diye de bilinir) bir yoğurma kabına konularak ıslatacak kadar ılık su ile karıştırılır. Bu karışım yaklaşık yarım saat bekletilir. İçerisine 250 gram yağsız kıyma, bir yumurta, kimyon ve tuz ilave edilir. İyice yoğurulur. Kıyama gelince yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içerisinde ortası açılır istenilen inceliğe gelince daha önce hazırlanmış ve soğumuş kööfte içi ile doldurulur.Köfte hamurunun ele yapışmasını önlemek için arasıra eller suyla ıslatılır. Köftelere yuvarlak ya da sivri şekiller verek ağızları güzelce kapatılır.
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/kolay-iclikofte-tarifi-resimli-anlatim.html
       • Bir tencereye 1 litre su ve yarım çorba kaşığı tuz eklenerek kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca içerisine 7 - 8 tane köfte yavaşça bırakılır. Takriben 8 dakika kadar haşlanır. Haşlanma süresi suyun sıcaklığına göre biraz kısa veya uzun olabilir. Aslında haşlandığını anlamanın diğer bir yolu daha garantilidir. Haşlanan köfteler kaynayan suyun üzerine çıkarlar. İsterseniz İçli köfteyi yağda kızartarak da hazırlayabilirsiniz. Çiğ olarak veya önce haşlayıp sonra da kızartabilirsiniz. Kızartma süreleri yaklaşık 5 dakikadır.

Afiyet olsun.
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek

OSMANİYE YEMEKLERİ İÇLİ KÖFTE TİRŞİK FELLAH KÖFTESİ

OSMANİYE YEMEKLERİ  
Osmaniye yöresinde Ne Yenir?
                     Su böreği
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/kolay-iclikofte-tarifi-resimli-anlatim.html
İçli köfte
    Osmaniye mutfağının vazgeçilmez malzemesi bulgurdur.
Bu nedenle yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır.
      Bulgurla yapılan yemeler arasında;
İçli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, fellah köftesi, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık, analı kızlı, ekşili köfte sayılabilir.
     Ve diğerleri;
tirşik, toğga, domatesli pilav, kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malata çorbası, tarhana çorbası ve etli kömbe sıkça yapılan yemeklerdir. 
Fellah köftesi
FELLAH KÖFTESİ
     Ana malzemesi bulgurdur. İrmik, un, bulgur, salça, tuz ve baharat karışımından oluşur. Bütün malzemeler iyiyce yoğurulup çiğ köfte kıvamına gelince, irice zeytin tanesi büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içerisinde yuvarlatılır. Yuvarlatılan köftecikler iki parmağın uçlarıyla bastırılarak yassı hale getirilirler. Hazırlanan bütün iç bu işleme tabi tutulduktan sonra içerisine bir miktar tuz konulmuş kaynamakta olan suya atılır, 5 - 6 dakika haşlanır. Haşlanan köfteler süçgeçte süzülür, ayrıca bir tavada bir miktar yağ içerinde salça ve dövülmüş sarmısak kavrularak haşlanmış köftelerin üzerinde gezdirilir. İnce kıyılmış maydanozlar da üzerine ilave edildikten sonra servise hazır demektir.

TAVUKLU PİLAV
Bir adet bütün tavuk alınır. İçerisine irice doğranmış soğan, 1 tatlı kaşığı salça, yarım yemek kaşığı pul biber, bir miktar kimyon, karabiber, tuz ve sıvı yağ ile iyice karıştırılmış iç doldurulur. Pişerken dağılmasın diye iğne iplik yardımıyla tavuğun açık olan yerleri dikilir. Bir tencereye tavuğu kapatacak kadar, içine yarım çorba kaşığından az tuz eklenmiş su konur. Bu şekilde bir kaç saat pişmeye bırakılır. Tavuk piştikten sonra dikişli yerler açılarak, bildik yöntemlerle hazırlanmış pilavın üzerne pişen soğanlar serilir. Tavuğun etinden de bir miktar alınarak pilava ilave edilir ve afiyetle yenir.
Tavuklu pilav
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek
       Osmaniye mutfağı oldukça lezzetli ve geniş bir menüye sahiptir. Çorbalar, pilavlar, börekler, etli ve sebzeli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, fırın yemekleri, salatalar vs. vs. Farklı lezzetlerle tanışma buluşma yeridir Osmaniye. Nüfus yapısının çeşitliliğinden dolayı farklı kültürlerin güzellikleri de burada bir araya toplanmıştır.
Yemeklerimizden bazı örnekler:
Sac kömbesi
Döğme pilavı
Bulgur pilavı
Patlıcanlı pilav
Domatesli pilav
Kısır
lepe
Toğga
Yayla çorbası
Çöç
Su böreği
Sultan dolması
Yaprak sarması
Sütlü dolma
Babanuş
Yüzük çorbası
Mantı
Tereyağlı kuymak
sir
Çakıldaklı çorba
Teleme
Tirşik çorbası
Süllüm
Un bulamacı
Sarma içi
Ekşili
Analı kızlı
İçli köfte
Patetesli köfte
Mercimekli köfte
Fellah köftesi
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek