Site Dilini Değiştir

11 Aralık 2013 Çarşamba

OSMANİYE YEMEKLERİ İÇLİ KÖFTE TİRŞİK FELLAH KÖFTESİ

OSMANİYE YEMEKLERİ  
Osmaniye yöresinde Ne Yenir?
                     Su böreği
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/kolay-iclikofte-tarifi-resimli-anlatim.html
İçli köfte
    Osmaniye mutfağının vazgeçilmez malzemesi bulgurdur.
Bu nedenle yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır.
      Bulgurla yapılan yemeler arasında;
İçli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, fellah köftesi, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık, analı kızlı, ekşili köfte sayılabilir.
     Ve diğerleri;
tirşik, toğga, domatesli pilav, kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malata çorbası, tarhana çorbası ve etli kömbe sıkça yapılan yemeklerdir. 
Fellah köftesi
FELLAH KÖFTESİ
     Ana malzemesi bulgurdur. İrmik, un, bulgur, salça, tuz ve baharat karışımından oluşur. Bütün malzemeler iyiyce yoğurulup çiğ köfte kıvamına gelince, irice zeytin tanesi büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içerisinde yuvarlatılır. Yuvarlatılan köftecikler iki parmağın uçlarıyla bastırılarak yassı hale getirilirler. Hazırlanan bütün iç bu işleme tabi tutulduktan sonra içerisine bir miktar tuz konulmuş kaynamakta olan suya atılır, 5 - 6 dakika haşlanır. Haşlanan köfteler süçgeçte süzülür, ayrıca bir tavada bir miktar yağ içerinde salça ve dövülmüş sarmısak kavrularak haşlanmış köftelerin üzerinde gezdirilir. İnce kıyılmış maydanozlar da üzerine ilave edildikten sonra servise hazır demektir.

TAVUKLU PİLAV
Bir adet bütün tavuk alınır. İçerisine irice doğranmış soğan, 1 tatlı kaşığı salça, yarım yemek kaşığı pul biber, bir miktar kimyon, karabiber, tuz ve sıvı yağ ile iyice karıştırılmış iç doldurulur. Pişerken dağılmasın diye iğne iplik yardımıyla tavuğun açık olan yerleri dikilir. Bir tencereye tavuğu kapatacak kadar, içine yarım çorba kaşığından az tuz eklenmiş su konur. Bu şekilde bir kaç saat pişmeye bırakılır. Tavuk piştikten sonra dikişli yerler açılarak, bildik yöntemlerle hazırlanmış pilavın üzerne pişen soğanlar serilir. Tavuğun etinden de bir miktar alınarak pilava ilave edilir ve afiyetle yenir.
Tavuklu pilav
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek
       Osmaniye mutfağı oldukça lezzetli ve geniş bir menüye sahiptir. Çorbalar, pilavlar, börekler, etli ve sebzeli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, fırın yemekleri, salatalar vs. vs. Farklı lezzetlerle tanışma buluşma yeridir Osmaniye. Nüfus yapısının çeşitliliğinden dolayı farklı kültürlerin güzellikleri de burada bir araya toplanmıştır.
Yemeklerimizden bazı örnekler:
Sac kömbesi
Döğme pilavı
Bulgur pilavı
Patlıcanlı pilav
Domatesli pilav
Kısır
lepe
Toğga
Yayla çorbası
Çöç
Su böreği
Sultan dolması
Yaprak sarması
Sütlü dolma
Babanuş
Yüzük çorbası
Mantı
Tereyağlı kuymak
sir
Çakıldaklı çorba
Teleme
Tirşik çorbası
Süllüm
Un bulamacı
Sarma içi
Ekşili
Analı kızlı
İçli köfte
Patetesli köfte
Mercimekli köfte
Fellah köftesi
Osmaniye Yemeklerinden Bazı Görüntüler
http://osmaniyebilgi.blogspot.com/2013/12/tirsik-nedir-tirsik-nasil-yapilir.html
(meşhur) TİRŞİK
Kızartmalar
Turşu çeşitleri
Soğanlı börek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder